Aug 17, 2025

Ненормални показатели за пречистване на водата (i)

Остави съобщение

 

I. Принципи на отстраняване на азот на амоняк

1. Отстраняване на амоняк азот: При аеробни условия нитритните бактерии първо окисляват амонячния азот в нитритен азот. След това нитратните бактерии допълнително окисляват нитритния азот в азот на нитрат. Този процес се нарича нитрификация. Амонячният азот се отстранява, оставяйки само нитрат азот за лечение.

ЗАБЕЛЕЖКА: Терминът "нитрифициращи бактерии", често използван, е общ термин за нитритни бактерии и нитратни бактерии.

Логика: Общ азот=(органичен азот + амонячен азот + нитрит азот + нитрат азот). Намаляването на някой от тези елементи води до съответно намаляване на общия азот.

Общият процес на конверсия: Органичен азот → Амонячен азот → Нитрит азот → Нитрат Азот → Нитрит азот → Азотен газ

 

2. Част от процеса на преобразуване

Процес на нитрификация: азонен азот → нитрит азот → нитрат азот (проведен в аеробния резервоар)

Процес на денитрификация: Нитрат азот → Нитрит азот → Азотен газ (проведен в аноксична резервоар)

След това ще обясним причините за прекомерните нива на азонен азот от три перспективи: процес, влияние и оборудване.

 

II. Проблеми с контрола на процесите

1. Недостатъчен разтворен кислород

По време на етапа на нитрификация, ако нивото на разтворен кислород е твърде ниско, активността на атрифициращите бактерии ще бъде инхибирана, азоният азот не може да бъде напълно превърнат в нитрат азот и ефективността на отстраняване на азот на амоняк ще бъде намалена.

Решение: Използвайте онлайн разтворен кислороден монитор, за да наблюдавате концентрацията на разтворен кислород в резервоара за аерация в реално време и съответно коригирайте скоростта на аерация. DO на сместа на процеса на нитрификация трябва да се контролира на 2.0 mg/L, обикновено между 2,0 и 4,0 mg/L. На практика е достатъчен 2.0-3.0 mg/L. По време на процеса на отстраняване на неизправности се препоръчва да се използва ръчно разтворен монитор с кислород, за да се избегнат неуспехи в онлайн мониторинга.

 

2. Неправилно съотношение на рециркулация

Твърде ниското съотношение на рециркулация ще доведе до недостатъчна активирана утайка, влизаща в резервоара за аерация, намалявайки микробната адсорбция и капацитета на разлагане на азонен азот. Обратно, високото съотношение на рециркулация на теория няма да повлияе на отстраняването на азонен азот поради микробното обогатяване. Ако обаче има въздействие, той може да увеличи скоростта на потока на водата в резервоара за аерация, като съкращава ефективния HRT и ограничава времето за реакция за нитрификация, като по този начин влияе върху ефективността на реакцията.

Решение: Определете съотношението на рециркулация, като използвате емпирична формула въз основа на работни условия на вторичния избистрящ и утаяването на утайките. Регулирайте коефициента на рециркулация по подходящ начин въз основа на действителните условия, като цяло го поддържате между 20% и 100%.

 

3. Твърде кратко време за задържане на хидравлично задържане

Твърде краткото време на задържане на хидравлично в системата за пречистване на отпадъчните води означава, че замърсителите в отпадъчните води не са изложени на микроорганизми за достатъчно време. Замърсителите като амоняк азот не могат да бъдат адекватно адсорбирани, разлагани и конвертирани от микроорганизми, което води до прекомерен амонячен азот в отпадъчните води.

Решение: Рационално регулирайте метода на входа на водата и коефициента на външна рециркулация, за да се гарантира, че времето за задържане на хидравлично задържане (HRT) отговаря на изискванията за лечение. Например, в процеса на AAO HRT е 10-23 часа, като анаеробната фаза продължава 1-2 часа и аноксичната фаза 2-10 часа.

 

4. Утайка възраст твърде къса

Възрастта на утайките се отнася до средното време на пребиваване на активирана утайка в цялата система. Нитрифициращите бактерии растат сравнително бавно. Ако възрастта на утайките е твърде къса, атрификацията на бактериите не може да се възпроизведе напълно в системата, което води до непълна нитрификация на азот на амоняк. Като цяло възрастта на утайките, необходима за отстраняване на азот, е по -дълга от тази, необходима за отстраняване на фосфор.

Решение: Най -общо казано, възрастта на утайките за обработка на канализацията трябва да се контролира между 10 и 30 дни. Srt=(аерационен обем на резервоара * MLSS) / (Излишна концентрация на утайка * Дневен обем на изпускане на утайка). Въз основа на резултатите от качеството и лечението на влиянието, коригирайте скоростта на изпускане на утайки, за да се гарантира, че възрастта на утайките е в съответния диапазон.

 

5. Стареене на утайки

Стареенето на утайките възниква, когато утайката е изложена на условия като липса на хранителни вещества за дълго време. Стареещата утайка намалява неговата активност и свойствата на флокулацията, като отслабва способността му да адсорбира и разлага амоняк азот, като по този начин влияе върху качеството на отпадъчните води.

Решение: Подобрете активността на утайките чрез източване и добавяне на нова утайка, като се вземат предвид натоварването на утайката и възрастта на утайките.

 

6. Недостатъчна алкалност (ниско рН)

Денитрификацията генерира алкалност, която се консумира чрез нитрификация. Ако алкалността на отпадъчните води е недостатъчна или ако алкалността, генерирана чрез денитрификация, не може да компенсира алкалността, необходима за нитрификация, и ако тя не се попълва незабавно по време на процеса на лечение, рН на атрификационната система ще спадне, влияейки на активността на атрифициращата бактерии и пречиствайки амоняк атрогенната атрификация, влияеща върху активността на атрифициращите бактерии и преобладаващи амоняк атрогенна атрификация.

РЕШЕНИЕ: Когато се открие недостатъчна алкалност, добавете подходящо количество алкални вещества като натриев хидроксид в реакционния резервоар, за да попълните алкалността и да поддържате рН в съответния диапазон от 7.0-8.0, за да се гарантира нормалния прогрес на реакцията на нитрификация.

 

7. Ограничена органична азотна хидролиза

Тъй като хидролизата е ключова стъпка за превръщане на органичния азот в амонячен азот, когато процесът на хидролиза се инхибира, скоростта на конверсия на органичния азот към амонячния азот се забавя и количеството на азоната азот, генерирано за единица време, намалява. На повърхността изглежда, че намаленото производство на азонен азот е полезно за намаляване на азотните индикатори на амоняк, тъй като трябва да се обработи по -малко амонячен азот. В действителност обаче микробната общност в системата е балансирана екосистема, а амонякът азот е субстрат за микроорганизми като атрификация на бактерии. Значително намаляване на производството на азот на амоняк може да изчерпи снабдяването с хранителни вещества за атрификация на бактерии, инхибирайки техния растеж и метаболизъм и по този начин да повлияе на способността им да обработват по -нататъшен амонячен азот.

Разбира се, вероятността това да се случи е сравнително ниска; Това е само възможност. Малко вероятно е тази стъпка да идентифицира проблема рано по време на отстраняване на неизправности.

РЕШЕНИЕ: Добавете подходящо количество хидролазна подготовка, ако е необходимо, за да подобрите ефективността на органичната азотна хидролиза.

 

8. Прекомерен източник на въглерод

Голямо количество източник на въглерод не се използва в аноксичния резервоар и влиза в аеробния резервоар. Поради изобилния субстрат, хетеротрофните бактерии (бактерии, разграждащи органичната материя), използват органична материя за аеробния метаболизъм, консумирайки големи количества кислород. Тъй като нитрифициращите бактерии са автотрофни (неорганични бактерии, използващи бактерии), този кислород е лишен, което ги прави по-ниски бактерии. Това води до потискане на нитрификацията и увеличаване на амонячния азот. Тази ситуация обаче е рядка.

Решение: Осигурете нормална денитрификация, тоест осигурете общото отстраняване на азот.

 

9. Температура

Нитрифицирането и денитрифицирането на бактериите са чувствителни към температура. Оптималната температура на растеж за атрификация на бактериите обикновено е между 15 и 30 градуса. Когато температурата на водата падне под 15 градуса, активността на нитрифициращите бактерии намалява значително, забавяйки реакцията на нитрификацията. Оптималната температура на растеж за денитрифициране на бактериите е между 20 и 40 градуса. Когато температурата на водата падне под 15 градуса, ефектът на денитрификация също се влияе.

Решение: В райони или сезони с по -ниски температури увеличаване на аерацията и концентрацията на утайките по подходящ начин.

 

10. Разпадане на утайките

Разпадането на утайките се отнася до разпадането на структурата на Floc на активирана утайка. Това е широко разпространена причина за анормални нива на амоняк и азот. Разпадането може да усложнява разделянето на утайките, да увеличи суспендираните твърди вещества в отпадъчните води и да намали микробната активност, като отслабва способността за адсорбиране и разграждане на амоняк и азот. Честите причини включват счупване на флока поради прекомерна аерация, шок от органичен товар, прекомерна или къса възраст на утайките, дисбаланс на хранителните вещества и навлизането на токсични вещества в системата.

 

Iii. Влиятелен шок за качество на водата

1. Влиятелен амоняк и азотен шок

Нерегулярните или концентрирани модели на изпускане на промишлени отпадни води могат да причинят концентрации на амоняк и азот във влиянието на пречиствателната станция на канализацията рязко за кратък период от време, надвишаващи капацитета на системата за биологично лечение. Високите азотни натоварвания нарушават микробната метаболитна функция, инхибирайки както нитрификацията, така и денитрификацията.

 

2. Токсични и опасни вещества при влияние

Токсичните и опасни вещества като тежки метали, пестициди и феноли в отпадните води могат да инхибират атрифициране и денитрифициране на бактерии, пречейки на растежа, репродукцията и метаболизма на микроорганизмите и от своя страна компрометиране на амоняк и отстраняване на азот.

 

3. Прекомерно органично натоварване

Органичното натоварване се отнася до количеството на органичните замърсители, единичен обем на реактор приема за единица време. Прекомерното органично натоварване може да доведе до свръхметаболизиране на микроорганизмите, влияе върху нормалния им растеж и метаболизма и по този начин да намали способността им да премахват амоняк и азот.

Решение: Инсталирайте регулиращ резервоар в пречиствателната станция, за да балансирате качеството и обема на влиянието и смекчаване на въздействието на анормалния влиятелен поток. Следете влиянието на качеството в реално време и регулирайте параметрите на процеса незабавно, когато концентрациите са твърде високи. Ако превишаването на стандартите е особено тежко, спешно обадете се за аварийни резервоари. Ако натоварването е твърде високо, увеличете възвръщаемостта на утайките, за да увеличите общата микробна популация в биохимичния резервоар.

 

IV. Оборудване

1. Неизправност на оборудването за аерация

Запушена аерационна глава предотвратява навлизането на равномерния поток на въздуха във водата, което води до неравномерно разпределение на кислорода в аеробния резервоар и изчерпването на кислорода в определени области, влияещо върху микробния метаболизъм. Намалената ефективност на вентилатора води до недостатъчна аерация, като не отговаря на нуждите на кислорода на аеробните микроорганизми и намаляване на амоняка и ефективността на отстраняване на азот.

 

2. Ненормална помпа за връщане на утайките

Ненормалната възвръщаемост на утайките може да доведе до дисбаланси в количеството и разпределението на активираната утайка в системата за лечение. Недостатъчна или неравномерно разпределена активирана утайка може да наруши отстраняването на азот на амоняк.

 

3. Отказ от оборудване за агитация

Неуспехът на оборудването за възбуда в аноксичните зони може да доведе до неравномерно смесване на утайки и отпадни води, което води до неравномерно разпределение на азот и микроорганизми в локализирани райони, нарушавайки ефективността на отстраняването.

 

4. Изкривяване на данни от онлайн инструменти за наблюдение

След дългосрочна употреба онлайн инструменти като DO, PH и ORP могат да бъдат корозирали от замърсители и химикали в отпадъчните води, което води до намалена чувствителност и неточни измервания. Това може да повлияе на корекциите на процеса и с течение на времето може да доведе до пристрастия и лошо обработка на качеството на водата.

 

Ненормален/прекомерен общ азотен разряд (задълбочено обяснение)
Посрещането на стандарта за изхвърляне на общия азот е основно изискване за пречиствателни станции за отпадни води. На практика обаче надвишаването на стандарта за общия азот в отпадъчните води е често срещан и предизвикателен проблем. Днес ние ще се задълбочим в общи фактори, водещи до ненормални общ азот и съответстващи разтвори, за да намалим риска от изкупително изпълнение.

 

I. Принцип на премахване на TN

Общото отстраняване на азот включва отстраняване на азота, съдържащ се в него, така че отстраняването на азот е придружено от намаляване на общия азот.

Преглед: (Общ азот=органичен азот + неорганичен азот) (неорганичен азот=амоняк азот + нитрит азот + нитрат азот)

Отстраняване на органичен азот: Микроорганизмите превръщат органичния азот в амонячен азот чрез амонификация, който след това се отстранява чрез нитрификация.

Амонячен азот отстраняване: При аеробни условия нитритните бактерии първо окисляват амонячния азот в нитритен азот, който след това се окислява допълнително в нитратен азот чрез нитрификация. Този процес се нарича нитрификация. След това амонякът азот се отстранява, оставяйки само нитрат азот за лечение.

ЗАБЕЛЕЖКА: Терминът "атрификация на бактерии", често използван, е общ термин както за нитритни бактерии, така и за нитратни бактерии.

Отстраняване на азот на нитрат: При аноксични условия денитрифициращите бактерии използват източник на въглерод за превръщане на нитратния азот в азотен газ, който се измъква от водата, постигайки нитратния азотен отстраняване.

Логика: Общ азот=(органичен азот + амонячен азот + нитрит азот + нитрат азот). Намаляването на всеки от тези елементи ще доведе до съответно намаляване на общия азот.

Процес на конверсия: Органичен азот → Амонячен азот → Нитрит азот → Нитрат Азот → Нитрит азот → Азотен газ (разбирате ли как се отстранява общият азот?)

Спомнете си

Процес на нитрификация: азонен азот → нитрит азот → нитрат азот (се среща в аеробни резервоари)

Процес на денитрификация: Нитрат азот → Нитрит азот → Азотен газ (възниква в аноксични резервоари)

 

II. Влияние на качеството на водата

1. Висока част от органичния азот във влиятелна вода

Когато делът на органичния азот в общия азот във влиятелната вода е твърде висок, както току -що видяхме в принципа на отстраняване, превръщането на органичен азот в азотен газ е процес, който започва и завършва. Микроорганизмите изискват по -дълго време и повече метаболитни стъпки за превръщане на органичния азот в азонен азот, който след това претърпява по -нататъшна нитрификация и денитрификация. Ако системата за лечение не може да се адаптира към това високо натоварване на органичния азот, ще се получи непълно общо отстраняване на азот.

Решение: Добавете хидролиза и подкисляване на резервоара в предния край. Бактериите за хидролиза и подкисляване ще разрушат големи органични азотни молекули в малки амонячни азотни молекули, подобрявайки биоразградимостта на последващото биологично лечение. Едновременно с това, оптимизирайте процеса на биологично лечение и удължете времето за задържане на хидравлично (HRT), за да позволите на микроорганизмите достатъчно време за преобразуване на органичния азот и премахване на общия азот. Най -просто казано, намаляването на влиянието на влиянието естествено ще увеличи времето за задържане на водата. Ако не е наличен резервоар за хидролиза и подкисляване, коефициентът на външна рециркулация може да бъде по -подходящо намален, по -специално удължаване на времето за задържане на анаеробни резервоари.

 

2. Влияещ азотен шок на натоварване

Нерегулярните или концентрирани модели на изпускане на промишлени отпадни води могат да доведат до бързо увеличаване на концентрацията на азот във влиянието на пречиствателната станция на канализацията, надвишаващи капацитета на системата за биологична обработка. Високите азотни натоварвания нарушават микробната метаболитна функция, инхибирайки както нитрификацията, така и денитрификацията.

Решение: Инсталирайте регулиращ резервоар в пречиствателната станция, за да балансирате качеството и обема на влиянието и смекчаване на шоковете на азотния товар. Наблюдавайте влиянието на общите концентрации на азот и амоняк азот в реално време. Регулирайте параметрите на процеса незабавно, когато концентрациите са прекалено високи. Ако концентрацията надвишава значително стандарта, спешно активирайте аварийния резервоар.

 

3. Влиятелен воден обем шок

Силните дъждове, отказите на дренажната система и други фактори могат да доведат до внезапно и значително увеличаване на влиянието на водния обем. Това съкращава времето за задържане на отпадните води в рамките на структурата на лечението, известно като време за задържане на хидравлично (HRT). Това намалява времето, които микроорганизмите имат за взаимодействие със замърсители, предотвратявайки адекватното общо отстраняване на азот.

Решение: Използвайте регулиращ резервоар. Когато се появи удар на воден обем, регулирайте честотата на помпата за повдигане по подходящ начин, за да контролирате количеството вода, влизаща в системата за пречистване. Ако не е наличен регулиращ резервоар, използвайте авариен резервоар. Освен това, оптимизирайте процеса на лечение на параметрите, като увеличаване на концентрацията на утайки, за да се подобри адаптивността на системата към високи обеми на водата.

 

4. Токсични и вредни вещества във влиятелна вода

Токсичните и вредни вещества като тежки метали, пестициди и феноли в отпадните води могат да инхибират атрификацията и денитрифицирането на бактериите, пречи на растежа, репродукцията и метаболизма на микроорганизмите и по този начин да се компрометира общото отстраняване на азот.

Решение: Лекувайте азотните удари по същия начин.

 

Iii. Процесните оперативни параметри

1. Неправилно разтворено управление на кислорода

По време на етапа на нитрификация нивата на разтворен кислород трябва да се поддържат между 2 и 4 mg/L. Ако нивото на разтворен кислород е твърде ниско, активността на атрифициращите бактерии ще бъде инхибирана и амонякът азот няма да бъде напълно превърнат в нитрат азот. По време на етапа на денитрификация нивото на разтворен кислород трябва да се контролира под 0,5 mg/L, а на практика обикновено е между 0,2 и 0,3 mg/L. Прекомерно високите нива на разтворен кислород ще причинят денитрифицирането на бактериите да използват за предпочитане кислород за метаболизъм, като им попречи да намалят ефективно нитратния азот. Целият процес може да се разбере по следния начин: ако азотът не бъде отстранен, общият азот не може да бъде намален.

Решение: Необходим е мониторинг в реално време на концентрации на разтворен кислород в резервоара за аерация и аноксични зони. Точно контролирайте нивото на разтворен кислород според нуждите на всеки етап на лечение, за да отговаряте на изискванията за реакции на нитрификация и денитрификация.

 

2. Неподходяща възраст на утайките

Ако възрастта на утайките е твърде къса, атрификацията на бактериите не може да се натрупа напълно в системата, което води до недостатъчен капацитет за нитрификация и лошо отстраняване на азонен азот. Ако възрастта на утайките е твърде дълга, утайките ще остареят, намалявайки микробната активност и общия капацитет за отстраняване на азот.

Решение: Подходящо разширете възрастта на утайките, но внимавайте, за да предотвратите стареенето на утайките. Редовно следете показателите за ефективност на утайките, като SV30 и SVI, и регулирайте скоростта на изпускане на утайки въз основа на резултатите от мониторинга.

 

3. Неправилно вътрешно съотношение на рециркулация

Причина: Функцията на вътрешната рециркулация е да се върне нитратният азот от аеробната зона в аноксичната зона за денитрификация. Ако съотношението на вътрешната рециркулация е твърде ниско, аноксичната зона ще бъде доставена с нитрат азот, което води до непълна денитрификация и натрупване на нитрат азот в аеробната зона. Ако съотношението на вътрешната рециркулация е твърде високо, в аноксичната зона ще се пренася прекомерно разтворен кислород, нарушавайки аноксичната среда и инхибира активността на денитрифициращите бактерии.

Решение: Вътрешното съотношение на рециркулация може да бъде определено с помощта на емпирична формула и след това да се коригира въз основа на действителните условия. Като цяло, вътрешното съотношение на рециркулация може да бъде контролирано между 200% и 400%.

 

4. Неправилно коефициент на външна рециркулация

Външната рециркулация се използва предимно за поддържане на концентрацията на активирана утайка в резервоара за аерация. Ако коефициентът на външна рециркулация е твърде нисък, концентрацията на активирана утайка в резервоара за аерация ще бъде недостатъчна, микробната популация ще бъде ограничена и ефективността на лечението ще бъде засегната. Прекомерно високото съотношение на рециркулация може да доведе до прекомерна циркулация на утайките, като повлияе на активността на утайките и скъсяване на времето за задържане на хидравлично.

Решение: Коефициентът на рециркулация може да се определи с помощта на емпирична формула и след това да се коригира въз основа на действителните условия. Обикновено може да се контролира между 20% и 100%.

 

5. Недостатъчен източник на въглерод

Процесът на денитрификация изисква източник на въглерод, за да осигури електрони за денитрифициране на бактерии за намаляване на нитратния азот до азотен газ. Когато съотношението на въглеродния азот (C/N) падне под 3, източникът на въглерод е силно недостатъчен и денитрифициращите бактерии нямат източник на енергия, което го прави неспособен ефективно да завърши процеса на денитрификация.

Решение: Когато източникът на въглерод е недостатъчен, добавете биоразградим източник на въглерод като метанол, натриев ацетат или глюкоза. Дозировката може да бъде определена с помощта на емпирична формула и след това да се коригира въз основа на действителните условия. Съотношението C/N трябва да се поддържа между 4 и 6, а точката на добавяне обикновено трябва да бъде разположена близо до предната част на аноксичната зона.

 

6. Ниско органично отстраняване на азот

Някои органичен азот в отпадните води имат сложни структури, което затруднява директно използването и разлагането му на микроорганизмите. Ако процесът на лечение няма ефективни етапи на хидролиза и подкисляване или предварителна обработка, органичният азот не може да бъде превърнат във форма, която може да бъде ефективно лекувана от последващи лечебни единици, което води до остатъчен органичен азот в отпадъчните води. Органичният азот от своя страна не може да бъде намален и общият азот не може да бъде намален съответно.

Разтвор: Добавете хидролиза и подкисляване на резервоара или единица за предварителна обработка в предния край, за да използвате хидролитични подкисляващи бактерии, за да разградите сложен органичен азот в по -прости форми като амоняк азот, като по този начин подобрява биоразградимостта на органичния азот. Ако не е наличен резервоар за хидролиза и подкисляване, коефициентът на външна рециркулация може да бъде намален по подходящ начин и времето за задържане в анаеробния резервоар може да бъде конкретно удължено.

 

7. Температура

Нитрифицирането и денитрифицирането на бактериите са чувствителни към температура. Оптималната температура на растеж за атрификация на бактериите обикновено е между 15 и 30 градуса. Когато температурата на водата падне под 15 градуса, активността на нитрифициращите бактерии намалява значително, забавяйки скоростта на реакция на нитрификацията. Оптималната температура на растеж за денитрифициране на бактериите е между 20 и 40 градуса. Когато температурата на водата падне под 15 градуса, ефектът на денитрификация също се влияе.

Решение: В региони или сезони с по -ниски температури концентрацията на аерация и утайка може да се увеличи по подходящ начин.

 

8. PH стойност

Оптималният диапазон на рН за нитрификация обикновено е 7,0-8,0, докато оптималният диапазон на рН за денитрификация е 7,0-7,5. Стойностите на рН извън този диапазон могат да повлияят на микробната активност, възпрепятствайки реакциите на нитрификация и денитрификация и да доведе до анормални нива на азот.

Решение: Тъй като нитрификацията консумира алкали, се препоръчва стабилно рН 7,5-8,5. За да регулирате pH, добавете подходящо количество киселина или алкали, като солна киселина или натриев хидроксид, към входа или реакционния резервоар, за да поддържате рН в съответния диапазон. Трябва да се внимава обаче да се контролира дозата, за да се избегнат внезапни шипове.

 

9. Натоварване на утайката

Прекомерните натоварвания на утайки водят до бърз микробен метаболизъм, което води до фаза на логаритмичен растеж, лошо утаяване на активираната утайка и компрометирана нитрификация и денитрификация. Прекомерно ниските натоварвания на утайки бавно растеж на микробите, намаляване на капацитета за обработка на системата и по -ниска обща ефективност на отстраняване на азот.

Решение: Контролирайте натоварването на утайките в подходящ диапазон чрез регулиране на концентрацията на утайките и влиянието на влиянието въз основа на процеса на пречистване и влиянието на качеството на водата.

 

10. Скорост на денитрификация

Степента на денитрификация се влияе от множество фактори. Това е общ показател за аномалия. Ненормалните общи нива на азот най -вероятно са резултат от намалена ефективност на отстраняване на азот на нитрат, поради което хората често питат защо амонякът азот е толкова нисък, докато общият азот е толкова висок. Тези фактори включват тип източник на въглерод и концентрация, температура, рН и разтворен кислород. Когато тези фактори не отговарят на нуждите на денитрифициране на бактериите, скоростта на денитрификация намалява, предотвратявайки превръщането на нитратния азот в азотен газ и се изхвърля своевременно, което води до прекомерен общ азот в отпадъчните води.

 

Изпрати запитване